Met of zonder kleerscheuren, that's the question




‘Mag ik uw truitje kapot knippen?’ vroeg de ambulancier met een reusachtige schaar in de hand. Ik lag met een grimas vol pijn en een lijkbleek aangezicht in de ziekenwagen.

‘Zijt gij op uw kop gevallen? Mijn spiksplinternieuw Solo-truitje? Dat is dus wel het symbool van jarenlange schrijfarbeid, het merchandiseproduct bij uitstek van mijn boek. Als gij daar uw schaar inzet dan knipt ge veel meer kapot dan een prachtig, azuurblauw stukje textiel. Dan is het alsof mijn boek pagina voor pagina wordt verscheurd door hongerige wolven. Dan gaat zeker niemand mijn boek willen uitgeven en bijgevolg zal niemand het ooit lezen. Nee dus, ik hou mijn truitje aan. Ik ben niet bijgelovig maar dit lot wil ik niet tarten. Trekt uw plan ermee.’

Die woorden sprak ik in gedachten uit. Wat er effectief uit mijn mond kwam, is het volgende:
‘Euh … moet dat echt? Liever niet eigenlijk, ik ben er nogal aan gehecht.’
‘Ja, het moet. Het was eigenlijk geen vraag, eerder een waarschuwing.’
En hop, daar ging de schaar. Mijn dag was nu helemaal naar de kloten.

Ik was niet alleen toen ik met mijn koersfiets in het decor van de retro Ronde van Vlaanderen belandde, ook kompaan Bart had van jan. Hij ziet er niet uit (denk aan het gezicht van een bokser die al heel de match slagen incasseert en op het punt van KO staat) maar mankeert voor de rest relatief weinig. Ik daarentegen zie er prima uit, al zeg ik het zelf. De eerste seconde na de crash dacht ik zelfs dat ik er helemaal zonder kleerscheuren was vanaf gekomen. Ik voelde enkel wat jeuk aan mijn benen want ik was los in de brandnetels gevallen.

Toen begon mijn rechterschouder zich te roeren. Verschrikkelijk veel pijn wees later, in de bouwwerf die het ziekenhuis van Oudenaarde momenteel is, op deze diagnose: een schouder uit de kom met een gebroken sleutelbeen erbij. De schouder werd dezelfde avond opnieuw in de kom gezet, gelukkig onder narcose. Vier dagen later zette een chirurg de drie stukken sleutelbeen opnieuw aan elkaar.

Ik ben nog wel even thuis om te herstellen. Mijn favoriete bezigheden fietsen en schrijven zullen er een hele tijd niet bijzijn (u wil niet weten hoe lang ik gedaan heb om dit bericht te typen). Maar deze schrijvende coureur (of fietsende schrijver als u wil) komt terug, dat staat zo vast als mijn operatief aan mekaar gezet sleutelbeen.

Speciaal voor die stukjes sleutelbeen: Few Bits uit Antwerpen:






Lopen op Antwerpse muziek, deel twee

Start To Run met Evy Gruyaert is in een nieuw jasje gestoken. Dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Wie zoals Evy zoveel mensen aan het lopen krijgt, die verdient een standbeeld en eeuwige roem.

Op de website van Start To Run staat te lezen dat de nieuwe podcast ook dit keer weer vol staat met opzwepende en swingende hitmuziek. Ergens anders staat er: leuke uptempomuziek. Ouch. Geen spek voor mijn bek. Wordt u ook een beetje onpasselijk bij de deuntjes van The Black Eyed Peas, David Guetta en Shakira? Denkt u ook dat het beter kan? Welkom bij

'Lopen op Antwerpse Muziek, deel twee'

Inderdaad, na het eerste deel (zie hier), is er nu part two. Alweer met enkel Antwerpse muziek. Koop de nummers op iTunes of beluister ze in Spotify. Zwier ze op uw mp3-speler en loop zoals u nog nooit gelopen hebt. En verbaas vriend en vijand volgend jaar met een toptijd in de Antwerp 10 Miles!

In deel twee vormen de Scheldekaaien het loopdecor:




1. Ain't Chasing Pavements - Coely
Debuteren met een classic, het zijn er weinigen gegeven. Meteen in het juiste ritme. Raah!

2. New Kids In Town - School Is Cool
School is Cool en lopen ook. Na de break op 1'50 huppelt u vrolijk rond alsof het niets was, beloofd.

3. Gezellig Samenzijn - De Kreuners
Lier is toch ook Antwerpen? De beste intro uit de vaderlandse rockgeschiedenis. De pa-pa-pa's en de opzwepende drum en bas stuwen u vooruit.



4. Chemical - Sukilove, Blackie & The Oohoos
Ik weet het, dit nummer van Dead Man Ray stond ook al in deel 1. Maar deze cover is zo goed dat hij hier niet kon ontbreken. Laat u betoveren door deze hemelse stemmen.

5. Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen - Wannes Van de Velde
Fantaseer hoe u vanavond de bloemetjes gaat buitenzetten. Welverdiend natuurlijk, na al dat geloop vandaag.

6. Shadow Of A Man - Bent Van Looy
Bent Van Looy woont deeltijds op 't Noord en verdient daarom een plaats in deze lijst. Een mooi rustpunt.



7. Whistling - The Hickey Underworld
Het is bewezen dat je trager gaat lopen van rustige muziek. Tijd dus om wakker te worden en deze gitaartsunami van tweeënhalve minuut is de wekker van dienst.

8. Hot Hotter Hottest - Zita Swoon
Het beste eighties-nummer van 2001 en alle jaren daarna. De straatstenen veranderen voor uw ogen in een oplichtende discovloer.

9. Seven Horses In The Sky - Pebbles
Een nummer dat begint met een onweer (laat ons hopen dat het voor de rest droog blijft). Meezingen is toegestaan.



10. Lacht Nor Mij - Slongs Dievanongs
Charissa Parassiadis is een Antwerpse met Griekse roots en de hype van het moment. Een sappig pleidooi om te lachen naar al wie u onderweg toekomt, ook al slaat de vermoeidheid in uw benen toe.

11. Give & Take - Netsky
Ja, Evy, ik weet het. Dit is ook opzwepende hitmuziek maar het is ook dance van de bovenste plank. En als Lier Antwerpen is dan Edegem zeker!

12. The Summer Of The Sun - Marble Sounds
Yes, u hebt het weer gehaald. Uitlopen doet u met deze fabelachtig mooie muziek van Marble Sounds.


Loop ze!











[Solo in Progress] #8: ... en de finale is begonnen ...





Ik heb serieus zitten duwen dit weekend:


1) eerst duwde ik hard op de trappers van mijn fiets om de felle wind op het Eilandje te bedwingen

2) daar aangekomen duwde ik een envelop met daarin twee hoofdstukken van mijn boek in de brievenbus van een bekende uitgeverij

3) nu probeer ik alle mogelijke kopzorgen (krijg ik wel reactie? ze zullen mij wel uitlachen! hoe durf ik te beweren dat ik een boek heb geschreven dat het waard is om uitgegeven te worden?) weg te duwen door te gaan fietsen in, kijk eens, wat voor een mooi truitje:



Sluikreclame voor mijn eigen boek. I know, it's a dirty job. But someone's got to do it, niet waar?

Dit is het lied van het moment, met het motto van de komende maanden. Get Lucky. Ik hoop het.


In Mallorca ...

... was het goed:


Een wreed schoon eiland.


Waar het fantastisch fietsen is.


Waar de fietspauzes lekker zijn, echt lekker.


Ons huisje. Mét bbq, mét zwembad, mét totale rust.


Er werd ook gespeeld, met minispeelgoed.


Veel verkeer wel, aan ons huisje.


Had ik al gezegd dat het daar mooi is?


Tijdens de wedstrijd strandlopen haalde ik een mooie 3e plaats!

Kortom, het was geslaagd. Op naar een volgende Middellandse-zee-eiland-vakantie in 2014! 



[Solo In Progress] #7: Quote van hoofdpersonage John

Goed nieuws: het boek is bijna, bijna, maar nog niet helemaal, af. Het verhaal is er, de structuur ook, er is een begin, er is een einde, ... Er gaat zelfs een volledig manuscript rond in Borgerhout waarop nalezers (elk in hun eigen kleur, het moet overzichtelijk blijven) opmerkingen noteren.

Terwijl u wacht geef ik u graag een quote mee van John, het hoofdpersonage. Eentje om over na te denken.


Soundtrack bij het schrijven: Dans Dans (uit Antwerpen) met Yesterday Is Here van Tom Waits. Wil u dit prachtnummer zonder achtergrondlawaai, slechts één adres: de betere platenzaak!



Plan voor morgen



1. Fiets naar Trix en koop op de beurs aldaar platen, cd's en cassettekes zolang mijn portefeuille het mij toelaat, zo op het einde van de maand.
2. Hou wat geld over voor Copy of '98, de tributeplaat van Berchem van Dead Man Ray, in mekaar gebokst door 14 Belgische groepen en die morgen in Trix wordt voorgesteld.
3. Denk de rest van de zondag terug aan het zalige jaar 1998 toen Berchem verscheen en het een tijdje de vreemdste favoriete plaat werd die ik ooit heb gehad.

Voorproefje: het geweldige Chemical door Sukilove & Blackie and The Oohoos:


Geen zakje zonder kakje

Een tussendoortje. Verzonnen door de vrienden die zondagavond over de Ramblas van Palma de Mallorca liepen en zich stoorden over de talrijke hondenpoep op de straatstenen.



Wat als het geen zakje zonder kakje zou zijn in plaats van geen kakje zonder zakje?

De beelden moet u er wel even bijdenken. 

In de supermarkt, aan de kassa:

Klant: 'Kan u daar een zakje bijdoen?'
Caissière: 'Zeker, voor welke boodschap is het?'
Klant: 'Mmm, zeker de grote. Maar ik weet nog niet hoeveel er precies in het zakje zal geraken.'
Caissière: 'Vast of vloeibaar?'
Klant: 'Redelijk vast.'
Caissière: 'Pakt dan maar onze plastic draagtas, daar kan veel in. En als er dan per ongeluk wat vocht uitkomt dan kan dat niet zo kwaad.'
Klant: 'Ok, bedankt. Begin ik er nu meteen aan?'
Caissière: 'Graag achter de kassa komen staan. Hier op het kruisje. Dan zal ik helpen uw tas te vullen.'
Klant: 'Merci, madame.'

En de klant doet zijn broek naar beneden en begint te  ...

Grappig? Of niet? 


Mijn passionele relatie met Tindersticks



1) Samen met Blood On The Tracks (Bob Dylan) en The Ideal Crash (dEUS) was Simple Pleasure van Tindersticks het album waarmee ik in 1999 het einde van mijn eerste en echte relatie verwerkte. En whisky, natuurlijk, whisky hielp toen ook.

2) The Flicker Of A Little Girl van Tindersticks was voor mij hét nummer van 2008. Een lief, klein, schoon liedje. Meer moest dat toen niet zijn. Met een lief erbij had het nog mooier geweest.

3) Het optreden van Tindersticks op Dranouter 2010 was onvergetelijk: zomerse avondzon, Westvlaamse lucht en de bariton van Stuart A. Staples. Alleen een lief ontbrak nog.

4) Groepen waarvan hun negende plaat hun beste is, ze bestaan nog. The Something Rain van Tindersticks is prachtig. Zo prachtig dat een jaar geleden mijn liefje en ik de plaat voor elkaar kochten. Tegelijkertijd. Eén ingepakt exemplaar staat nog altijd op onze kast. We zagen ze optreden in Brugge en we zagen dat het goed was.

5) Tindersticks, de meest schilderachtig-romantische groep die er bestaat, speelt op 27 juli op de meest schilderachtig-romantische locatie van het land: het openluchttheater in Deurne. Het liefje en ik zullen er zijn. U ook?

Can we start again? / Tindersticks:


Marble Sounds, het geluid van knikkers aan zee




Als ik aan het geluid van knikkers (of marebollen of ketten, zoals u wil) denk, dan gaan mijn gedachten naar de zee. Naar die betoverende dagen wanneer onze nonkels aan het bouwen sloegen met het strandzand en met zeewater dat door ons, kinderen van zes tot twaalf jaar, in emmertjes werd aangevoerd. Ze maakten een berg die zeker twee meter hoog kon worden. Op die berg ontwierpen ze een parcours. Een racetrack voor knikkers.

Als de kettenberg, want zo noemde de bomma het kunstwerk, af was dan mocht elk kind een gekleurde knikker kiezen uit de uit Merksem meegebrachte bokaal. Een nonkel verzamelde alle knikkers en zette ze klaar aan de startstreep bovenop de berg. Aftellen deden we allen samen in het Frans, onder invloed van de Tour de France. Troix – deux – un: GO!

De knikkers baanden zich in de brandende julizon een weg naar beneden. Door haarspeldbochten, één voor één door een single track, door tunnels en over kleine hellingen. Sommige knikkers vlogen uit de bocht, andere bleven steken in het zand maar het merendeel kwam er zonder kleerscheuren vanaf en mengde zich in de spurt voor de eerste plaats.

Als ik daaraan terugdenk dan hoor ik het opnieuw: het geluid van rollende en botsende knikkers, de branding van de zee op de achtergrond en mijn eigen ingehouden adem.

Toeval of niet maar de nieuwe plaat van het Belgische Marble Sounds – het geluid van knikkers, snapt u? – past met songtitels als ‘Summer of the Sun', ‘Ship in the Sand’ en ‘Photographs’ wonderwel in dat plaatje. En de muziek ook. Want die klinkt als een melancholisch zeebriesje; fris, zanderig en zonnig tegelijk. Een topplaat van eigen (zand)bodem met tien songs die er staan als een perfect gebouwde kettenberg. Zo'n album waarbij je na de laatste song zo snel mogelijk terug naar het begin wil. Net zoals we altijd weer opnieuw de knikkers van die berg wilden zien glijden.

Marble Sounds speelt op vrijdag 5 april in Trix. Zet een schelp aan je oor en ga dat zien!

Ship in the Sand:


Afscheid van Miles

Om geen kattenmens te zijn, heb ik toch al een redelijk aantal katten in mijn leven gehad. En de hoofdvogel wordt afgeschoten door Miles. Hij kwam mee met het liefje en van bij onze eerste ontmoeting (waarbij hij enthousiast naar mij kwam gelopen) was het liefde op het eerste gezicht. Er waren nochtans op dat eerste gezicht wel wat redenen om hem niet zo graag te zien. Hij miauwde de klok rond, hij wou altijd bij je zijn en hij maakte mij op alle uren van de nacht wakker.

Er was die keer dat hij een stuk broccoli uit mijn bord stal om het vervolgens smakelijk op te eten. Hij bezorgde me ooit de schrik van mijn leven door in het midden van de nacht met een knuffeldier in zijn bekje op mijn slapende hoofd te springen. En hoe hij zich elke keer weer tussen mij en mijn liefje wrong als wij gezellig naast elkaar in de zetel zaten, dat had geen naam. Maar ik zag hem graag, net zoals mijn liefje dat deed.

Hij werd ook mijn maatje tijdens het schrijven. In het begin vluchtte ik nog naar andere oorden om daar ongestoord te werken. Maar dat hield ik niet lang vol. Elke keer als ik mij installeerde in mijn schrijfkamertje, was hij erbij om voor zichzelf een gezellig plekje te zoeken. Op die smalle ruimte naast de laptop met net genoeg plek voor één opgerolde poes, vanboven op de secretaire of op de vensterbank aan het raam. Vorige week nog, toen ik een hele dag thuis was om te schrijven, was hij aan het slapen in zijn mandje in de woonkamer. Ik riep hem en geen drie tellen later kwam hij enthousiast aangetrippeld. Hij sprong op mijn schoot en spinde zichzelf in slaap. Miles op mijn schoot, meer had ik niet nodig om woord na woord, zin na zin, alinea na alinea te kunnen neerpennen. Ik weet al aan wie ik mijn boek zal opdragen.

Plots is hij er niet meer. Mijn schoot is nog nooit zo leeg geweest.



Arno/Vide: